Bij kerst horen natuurlijk allerlei lekkernijen: kerststol, zuurstokken en natuurlijk kerstchocolade! Je kan kerst chocolade kopen bij de supermarkt of een groothandel als Gust Royal, maar het is ook leuk om zelf te maken! Hieronder staat stap voor stap uitgelegd hoe dit moet.
Dit heb je nodig
- Melk, wit en pure chocolade, de hoeveelheid is afhankelijk van je vormpjes
- Chocolademal (silicoon of metaal maakt niet uit).
- Kookthermometer
- Pan en bakje voor Au bain-marie verwarmen, of een magnetron
- Optioneel: Kleurstof in poedervorm
Stap 1: Chocolade smelten
Een couverturesmeltbak is de beste manier om chocolade te verwarmen, maar als je deze niet in huis hebt is ook au bain-marie of de magnetron een mogelijkheid (je hebt met het gebruik van de magnetron wel minder controle over de magnetron).
- Verwarm 2/3 van de chocolade tot 27 graden.
- Als deze chocolade gesmolten is, voeg dan het laatste 1/3 deel van je chocolade toe en roer tot alles goed gesmolten is.
- Verwarm daarna de chocolade tot de juiste verwerkingstemperatuur; voor wit is dit 28-29 graden, voor melk 30 graden en voor puur 31 graden.
Stap 2: Gekleurde chocolade maken
Wil je kleur toevoegen aan je chocolade? Meng dan de kleurstof samen met de gesmolten witte chocolade. Pak daarna een satéprikker en kleur de vormpjes in met de stompe kant. Dit kan bijvoorbeeld de muts van de kerstman zijn!
Stap 3: Vorm vullen
Als je gekleurde chocolade hard geworden is, vul dan de vormpjes met de rest van je gesmolten chocolade. Tik de vormpjes op je werkblad of aanrecht, zo laat je luchtbellen ontsnappen en krijg je mooie, gladde chocolade!
Stap 4: Laten afkoelen
Zit de chocolade in de vormpjes? Top! Het enige wat je nu nog hoeft te doen is de chocolade af te laten koelen naar tien tot twaalf graden. Als het hard genoeg is, kan je je zelfgemaakte chocolade uit de vorm tikken!