Als je wilt klussen in de keuken, weet je van tevoren waarschijnlijk al dat dit een aangelegenheid is die veel bloed, zweet en tranen van je kan gaan vergen. Dingen gaan onverhoopt kapot, een klus gaat niet precies hoe je wilt, een deurtje past nét niet of je kinderen lopen door de natte verf. Allerlei dingen die je natuurlijk wilt vermijden als je aan het werk gaat. Het liefst zou je een klusrobot hebben, of nog een paar armen en benen die precies aanvoelen wat je wilt. Dat is er helaas nog niet voor keukens, maar wat er wel is wat je een heel eind op weg zal gaan helpen, is een stappenplan om elke klus tot een succes te brengen. Dat is immers wat je uiteindelijk echt wilt.
Een goed begin is het halve werk
Hoe cliché het ook klinkt, dit is in essentie wel waar het op neer komt. Als je ervoor zorgt dat je goed voorbereid aan je kluswerk begint, zul je in het proces niet zo snel voor obstakels komen te staan of in de problemen raken. Bij klussen in keukens gaat het helaas vaak ook nog om de kleine dingetjes die het elke keer zo vervelend en langslepend maken. Het is vrijwel nooit dat je een verkeerde deur bestelt of dat je deurklinken vergeet. Het is altijd dat je net de juiste schroeven niet in huis hebt of je boorkop net te groot is.
Veiligheid
Een van de zaken die vaak wordt vergeten, onderschat of genegeerd, is veiligheid. Veiligheid gaat boven alles. Immers zet je niet alleen je eigen gezondheid op het spel, maar ook die van je medebewoners of buren. De landelijke keukens zijn namelijk de gevaarlijkste plek in het huis om te klussen. Je hebt te dealen met elektriciteit, water, gas/vuur, scherpe objecten, valgevaar en ga zo maar door. Kortom, werkschoenen aan en handschoenen niet vergeten.