Kurkuma is een veel voorkomende specerij die afkomstig is van de wortel van Curcuma longa. Het heeft een warme, bittere smaak en wordt vaak gebruikt om kerriepoeders, mosterd, boter en kazen op smaak te brengen of te kleuren. Omdat Curcumine en andere chemicaliën in kurkuma zwellingen kunnen verminderen, wordt het vaak gebruikt om aandoeningen te behandelen die gepaard gaan met pijn en ontsteking. Hierdoor wordt het veel gebruikt voor artrose. Het wordt ook gebruikt voor hooikoorts, depressie, hoog cholesterol, een soort leverziekte en jeuk. Er is alleen niet genoeg wetenschappelijk bewijs om de meeste van deze toepassingen te ondersteunen.
Bijwerkingen
Er zitten veel positieve effecten bij het innemen van Kurkuma maar buiten deze positieve effecten zijn er ook eventuele bijwerkingen waar je rekening mee moet houden voordat je het gaat gebruiken. Over het algemeen zijn er geen bijwerkingen uit de onderzoeken gekomen. Wel is gebleken dat je Kurkuma het beste voor een korte tijd kan gebruiken. Kurkuma producten die dagelijks tot 8 gram curcumine leveren, lijken veilig bij gebruik tot 2 maanden. Ook lijkt het veilig om tot 3 gram kurkuma per dag in te nemen bij gebruik tot 3 maanden. Kurkuma veroorzaakt meestal geen ernstige bijwerkingen. Sommige mensen kunnen milde bijwerkingen ervaren, zoals maagklachten, misselijkheid, duizeligheid of diarree. Deze bijwerkingen komen vaker voor bij hogere dosering.
Waar te verkrijgen
Vanwege de vele voordelen en weinig bijwerkingen denken veel mensen ‘ baat het niet, dan schaadt het niet’. Hierdoor willen veel mensen Kurkuma kopen. Gelukkig kan dit dan ook gewoon maar natuurlijk niet zomaar in de supermarkt. Je kan het online bestellen via de Kurkumaspecialist, op zoek gaan naar een natuurwinkel of misschien zit er een toko bij je in de buurt. Gedroogde Kurkuma is daarentegen wel gewoon in de supermarkt te verkrijgen. Dit heeft alleen niet dezelfde werking als het nemen van capsules of vers.